Latinský název: Camellia sinensis
Čínský název: Pinyin: lǜchá
Lidové názvy: Zelený čaj
Sbíraná část: list
Přispívá:
Schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU
-
Duševní stav a výkon (vyčerpání, únava)
-
Dentální, orální zdraví
-
Antioxidant
-
Pružnost cév
-
Normální hladina cholesterolu v krvi
-
Normální činnost srdce, cévního systému
-
Koncentrace - učení (paměť)
-
Normální hladina glukózy v krvi
-
Kognitivní funkce - antioxidant
-
Normální stav zraku - antioxidant
-
Normální střevní mikroflóra
-
Normální funkce střevního traktu
-
Normální funkce prostaty - antioxidant
-
Normální stav pokožky - antioxidant
-
Kontrola tělesné hmotnosti / Metabolismus lipidů
-
Zdraví žen - antioxidant
Veškeré další informace a klinické studie byly odstraněny na základě Nařízení EU ...
Na základě nařízení EU č. 432/2012 nesmíme u produktů uvádět žádná zdravotní tvrzení, která by odkazovala
na jejich léčivé účinky či mohla jen vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku bylin, vitálních
hub. Ony bylinky a houby se používají stovky let a pomohly miliónům lidí. Nesmíme již uvádět ani
vědecké výzkumy s prokázanými účinky bylin, hub, pokud se nejedná o farmaceutickou firmou registrovaný
lék. Původní informativní texty jsme tedy přizpůsobili platné legislativě. U produktů mnoho informací
nenajdete, neboť nesmíme ani uvádět či propojovat pro více informací dostupné zdroje ...
Botanický popis
Zelený čaj je rostlina kultivovaná po tisíce let. Začátky jeho pěstování jsou
v Indii a Číně, tyto země jsou dosud největšími producenty.
Čaj je konzumován po celém světě. Je to nejpopulárnější nápoj hned po vodě. Zelený čaj se těší velké pozornosti,
nejen díky své chuti, ale také díky účinkům, které má.
Obsahové látky
Látky obsažené v zeleném čaji již nemusí být např. v čaji černém či oolongu, které se od zeleného liší
zpracováním. Zelený čaj je vyráběný z nefermentovaných čajových lístků, které obsahují vysoký podíl antioxidantů.
Nejdůležitější látky jsou:
-
polyfenoly − katechiny (katechin, galaogatechin, epikatechin, epigalokatechin galát (EGCG)
-
alkaloidy – kofein, teobromin, teofylin
-
aminokyseliny – L theanin