Cukrovka - typy, příznaky, dieta, jídelníček
Typickým příznakem diabetu (cukrovky) je nadměrná žízeň, často tak velká, že budí člověka i v noci ...
Co je diabetes mellitus?
Diabetes mellitus (cukrovka, úplavice cukrová, DM) je chronické onemocnění spojené s výskytem nadměrného množství cukrů v krvi člověka. Postihuje až 5 % obyvatelstva. Při onemocnění je zvýšená hladina cukru v krvi (hyperglykémie), může být i snížená (hypoglykémie) a cukr v moči (glykosurie).
Rozlišujeme 2 typy:
-
Diabetes I. typu (autoimunitní onemocnění)
Zde jsou ničeny buňky slinivky břišní, které produkují inzulín vlastním imunitním systémem, tj. absolutní nedostatek inzulínu. Tento typ je zcela závislý na dodání inzulínu a projevuje se především v mládí. Má sklon k těžkým akutním komplikacím. -
Diabetes II. typu
Je způsobeno sníženou citlivostí tkání vlastního těla k inzulínu, tj. relativní nedostatek inzulínu. Nezávislý na inzulínu (mohou být pouze tbl.), projevuje se spíše u starších osob s nadváhou, ale i s výskytem cukrovky geneticky.
Oba typy tedy vznikají v důsledku nedostatku inzulínu produkující ze slinivky břišní.
Příznaky cukrovky
Cukrovku si člověk přivodí nesprávnou a překytečnou konzumací jídla. Po potvrzení kladného výsledku z krve se pacient musí omezit v konzumaci sladkých jídel a všeho, co obsahuje zvýšený index cukru...
Neléčená cukrovka se projevuje:
- Žízní
- Zvýšeným močením
- Zamlžené vidění
- Snížení chuti na sladké
- Slabostí
- Hubnutí při normální chuti k jídlu
- Lidem s cukrovkou I.typu zapáchá dech po acetonu a je obsah glukózy v moči
Cukrovka a dieta
Správná strava je klíčovým prvkem při léčbě a prevenci komplikací cukrovky. Cílem diety u cukrovky je udržet hladinu cukru v krvi (glykémii) co nejblíže normálním hodnotám, předcházet výkyvům glykémie a minimalizovat riziko dlouhodobých komplikací, jako jsou poškození ledvin, srdce, očí a nervů. Základem léčení diabetes mellitus je tedy dieta s omezeným množství sacharidů, tuků ...
Pokud nestačí dieta přechází se na léky či inzulín.
-
Vyvážený příjem sacharidů
Ovlivňují krevní cukr nejvíce. Upřednostňujte komplexní sacharidy s nízkých glykemickým indexem (GI), celozrnné obiloviny (hnědá rýže, ovesné vločky, žitný chléb), luštěniny (čočka, cizrna, fazole), zelenina a některé ovoce (bobuloviny). Omezte jednoduché cukry (sladkosti, bílý cukr, slazené nápoje). -
Kontrola porcí jídla
Konzumujte pravidelně menší porce během dne, pomáhají udržet stabilní hladinu cukru. Ideálně 5-6 menších jídel denně, tj. 3 hlavní a 2-3 svačiny. -
Dostatečný příjem vlákniny
Vláknina zpomaluje vstřebávání cukru a pomáhá regulovat hladinu glukózy. Doporučený příjem 25 - 30 g vlákniny denně (zelenina, luštěniny, celozrnné výrobky, semínka). -
Doplňujte zdravé tuky
Upřednostňujte nenasycené tuky (olivový olej, pupalkový olej, avokádo, ořechy tučné ryby - losos, makrela. Omezte nasycené tuky a transmastné kyseliny (máslo, uzeniny, smažená jídla, průmyslově zpracované potraviny). -
Bílkoviny v dostatečném množství
Bílkoviny nezvyšují hladinu cukru v krvi a zajišťují pocit sytosti (libové maso - kuřecí, krůtí, ryby, vejce, tofu, nízkotučné mléčné výrobky, luštěniny). -
Omezení soli
Nadbytek soli zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, což je častá komplikace cukrovky. denní příjem soli by měl být max. do 5g. -
Pitný režim
Upřednostňujte neslazené nápoje (voda, čaj), vyhněte se slazeným nápojům a džusům.
Pacienti s diabetem 1. typu musí hlídat příjem sacharidů kvůli správnému dávkování inzulínu.
Pacienti s diabetem 2. typu, jejich cílem je zlepšit citlivost na inzulín (často i úprava hmotnosti).
Glykemický index - jídelníček
Glykemický index (GI) udává, jak rychle konkrétní potravina zvyšuje hladinu cukru v krvi. Většina zeleniny má velmi nízký GI, často pod 15.
Potraviny s nízkým GI
Potraviny s GI mají hodnotu 55 nebo méně. tyto potraviny se pomalu rozkládají na glukózu, což pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi.
Celozrnné pečivo (celozrnný chléb, žitný chléb, ovesné vločky, quinoa, hnědá rýže, bulgur, ječmen), luštěniny (čočka, fazole, cizrna, hrách, sojové boby), zelenina (brokolice, květák, cuketa, špenát, paprika, syrová mrkev, okurka, rajčata), ovoce (jablka, jahody, hrušky, borůvky, maliny, třešně, kiwi, grapefruit, pomeranče, švestky, vše čerstvě natrhané, nikoliv sušené). Mléčné výrobky (neslazený přírodní jogurt, nízkotučný tvaroh, kefír, mléko), ořechy a semínka (vlašské ořechy, mandle, lískové ořechy, slunečnicová, dýňová a lněná semínka). Vejce, ryby a drůbež, avokádo, houby ...
Potraviny s vysokým GI
Bíé pečivo, brambory, bílá rýže, sladkosti, slazené nápoje ...
Jídelníček pro diabetiky
Snídaně: Celozrnný chléb s tvarohovou pomazánkou a pažitkou. Plátek zeleniny - rajče, okurka, neslazený čaj.
Dopolední svačina: 7 ks vlašských ořechů, malé jablko nebo hrst bobulového ovoce.
Oběd: Grilovaný kuřecí plátek s dušenou zeleninou (brokolice, cuketa), malá porce celozrnné rýže.
Odpolední svačina: Bílý jogurt neslazený s trochou lněných semínek nebo chia.
Večeře: Pečený losos, salát z rukoly, avokáda a rajčat s kapkou olivového oleje, krajíček celozrnného chleba.
Druhá večeře: Malá porce tvarohu nebo sklenice kefíru.
Pokud máte zájem o více informací ZDE ...
Veškeré další informace a klinické studie byly odstraněny na základě Nařízení EU ...
Informace uvedené na těchto webových stránkách jsou poskytovány pouze pro informační účely a nejsou určeny k nahrazení léčení od kvalifikovaného lékaře. Pro informace o zdravotním stavu se poraďte s Vašim lékařem ...
- Související produkty
- Alternativní produkty
- Články
- Pojmy
- Z herbáře
Program HAIR EXPRESS PROFESSIONAL vám zajistí dvojnásobně rychlý růst vlasů již za 14 dnů!
Více info zde ...
Máte problémy s řídnutím, či nedorůstáním vlasů? Máte ve vlasech odlupující se pokožku?
Více info zde ...
S nemocemi je to stejné jako s ledovcem, nad hladinou je vidět jen daleko menší část, než se skrývá pod hladinou. Program detoxikace znamená zjednodušeně odstraňování jedů, toxinů. Tyto látky vyvolávají v našem organismu vážné zdravotní komplikace. Nepřetěžujte Váš vnitřní detoxikační systém a udržujte jej v čistém a kvalitním stavu. Více info zde
týmem lékařů