Draslík
Draslík je prvek z řady alkalický kovů a důležitý stopový prvek pro organismus. Draslík je nejdůležitější z alkalických prvků v těle.
V lidském organismu se draslík vyskytuje zejména jako součást nitrobuněčné tekutiny. Společně se sodíkem
se účastní přenosu nervových vzruchů a podílí se na zadržování vody v buňkách, tím pomáhá regulovat osmotický
tlak. Draslík významně ovlivňuje činnost svalů, zejména srdce a podílí se na využití sacharidů a na syntéze
proteinů.
Účinky draslíku
-
Optimalizuje vysoký krevní tlak
-
Působí jako přírodní diuretikum
-
Jeho dostatečné množství v organismu je klíčové pro správné fungování kardiovaskulární soustavy, fungování
svalů a pro rovnováhu kyselin v těle
-
Napomáhá také regeneraci tkání po poraněních
-
Ulevuje od projevů alergií
-
Podílí se také na rozkladu glukózy a je nezbytný pro přeměnu glukózy v energii
Draslík spolu se sodíkem zajišťuje v našem organismu správné hospodaření s vodou, vedení nervových vzruchů,
kontrakci svalů a udržování správného srdečního rytmu. Je nezbytný pro vytváření zásob cukrů a jejich
přeměnu na energii.
Při nedostatku draslíku
Nejvíce draslíku najdeme v těle ve svalech, mozku, nervech, ale i v pokožce a sliznicích žaludku a střev,
a také v játrech a ledvinách. V běžných potravinách se draslík vyskytuje v dostatečném množství. Potraviny
s nejvyšším obsahem draslíku jsou hovězí játra, hovězí maso, fazole, banány, špenát, hrozny a ořechy.
Mezi potraviny obsahující draslík ve velmi vysokém množství patří černý čaj a káva. K potravinám s nulovým
obsahem draslíku patří lihoviny a rostlinné oleje. Velmi nízký obsah draslíku je v cukru, živočišných
tucích nebo v kukuřičné krupici.
Zdroj draslíku:
-
banány, hroznové víno
-
tomatová šťáva a rajčata
-
obilné klíčky, pšenice
-
čaj černý
-
hrách
-
ryby
-
vlašské ořechy
Draslík je vhodné tělu dodávat i skrze potravinové doplňky, protože dochází k jeho úbytku v přirozené
výživě, a to zejména kvůli konzumaci rafinovaných cukrů a smažených jídel, dále po konzumaci diuretik,
aspirinu, tablet na hubnutí či kortizonu.
Mrtvice kvůli draslíku?
Je-li v organismu draslíku nedostatek, dochází ke zvýšení krevního tlaku a poškození srdce. Například
mrtvice u mladých osob nebývá často zapříčiněna krevní sraženinou, ale právě deficitem draslíku. V organismu
je ovšem draslík možné zachovat pouze, je-li přítomný i horčík. Draslík se vylučuje i pocením, což má
za následek často únavu. Proto je vhodné při velkém fyzickém výkonu posvačit banán či rozinky. Dále obsah
draslíku v organismu snižuje také konzumace alkoholu a kávy.
Hlavní příznaky nedostatku draslíku:
-
Svalové křeče
-
Srdeční arytmie
-
Pokles funkce ledvin
-
Ztráta chuti k jídlu, zvracení a bolestivé nadýmání
-
Nadměrná únava
-
Nespavost
-
Nízká hladina cukru v krvi
-
Úbytek svalů
Doporučené dávkování :
Pro dospělého člověka se denní doporučená dávka (DDD) draslíku pohybuje mezi 1800 – 5000 mg. Pro děti
do věku jednoho roku je denní doporučená dávka udávána v rozmezí 500 – 700 mg a pro děti od 1 do 9 let
činí DDD 1000 – 1600 mg.
Zvýšený přísun draslíku se doporučuje u pacientů trpících hypertenzí, společně se sníženým přívodem sodíku
přispívá ke snížení krevního tlaku. Pro hypertoniky je doporučována denní dávka draslíku zvýšená až na
7000 mg.
Veškeré další informace a klinické studie byly odstraněny na základě Nařízení EU ...