Flavonoidy
Flavonoiody jsou důležité fytonutrienty. Často jsou vychvalovány pro své antioxidační vlastnosti, schopnosti absorbovat ultrafialové záření a upravovat signální dráhy, které ovlivňují fungování buněk ...
Tyto fytonutrienty se nachází téměř v každém ovoci a zelenině. Společně s karotenoidy
jsou zodpovědné za zbarvení ovoce. Jsou největší skupinou fytonutrientů, existuje jich více než 6000 druhů.
Jsou silnými antioxidanty s protizánětlivým a obranyschopnost podporujícím účinkem. Cibule, čaj, jahody,
kapusta, hroznové víno, citrusy, petržel a mnoho typů koření jsou přirozenými zdroji flavonoidů.
Flavonoidy a vliv na organismus
Flavonoidům je připisována schopnost:
Napomáhají zachování zdravé tělesné hmotnosti a podporují hubnutí tím, že snižují hladiny hormonu leptinu,
který je zodpovědný za nadměrný apetit. Velký vliv mají flavonoidy na rozvoj různých kardiovaskulárních onemocnění,
zlepšují kvalitu stěn krevních cév. Působí také proti shlukování krevních destiček,
které hraje významnou roli při onemocněních srdce, protože se přímo podílí na vzniku krevních sraženin,
které zapříčiňují mrtvice a další problémy. V případě pacientů s cukrovkou napomáhají flavonoidy
zlepšovat vaskulární funkci.
Flavonoidy a zdroj potravy
Existuje několi základních a důležitých skupin flavonoidů, které mají unikátní vliv na člověka i unikátní
zdroje v potravě.
-
Flavony
Zdrojem flavonů je celer, petržel, bylinky a pálivé papričky. Bývají spojovány s antioxidací a
napomáhají organismu metabolizovat léky.
-
Antokyany
Zdrojem antokyanů jsou červené, fialové a modré bobule, granátové jablko, švestky, červené víno
a hroznové tmavé víno. Podporují zdraví kardiovaskulární soustavy
-
Flavonony
Hojně se nachází v citrusech a jsou spojovány se zdravím kardiovaskulární soustavy, podporují
relaxaci a mají celkově antioxidační a proti zanícení efekt.
-
Isoflavony
Nejvíce se nacházejí v sójových bobech a produktech ze sóji, stejně tak v luštěninách. Řadí
se k fytoestrogenům, tedy látkám, které se chovají jako estrogeny.
-
Flavonoly
Nachází se v pórku, cibuli, kapustičkách, kapustě, brokolici, čaji, fazolích a jablcích. Napomáhají
redukovat projevy senné rýmy a kopřivky, působí proti zanícení.
-
Flavanoly
Flavanoly se nachází v čajích, kakau, hroznovém vínu, jablcích, bobulích, fazolích fava a červeném
víně. Spojovány bývají s optimalizací hladiny
cholesterolu, odstraňují známky únavy a podporují kardiovaskulární a neurologické zdraví.
Veškeré další informace a klinické studie byly odstraněny na základě Nařízení EU ...