Retinol
Retinol je čistá forma vitamínu A1 v tucích rozpustný ...
Existuje ve dvou přirozených formách – vitamín A1 (retinol) a vitamín A2 (3-dehydroretinol, méně známá
forma). Přiřazují se k nim tzv. karotenoidy. Důležitý vliv má nejen na kůži, ale na celý
organismus. Určitě si pamatujete, že vám rodiče říkali, ať jíte hodně mrkvičky, abyste dobře viděli?
Retinol, nejen pro dobrý zrak a pleť
Vitamín A je nezbytný pro:
-
Dobrý zrak bez obtíží
-
Vývoj buněk a jejich kvalitu ve sliznicích, kostech
-
Pro normální stav krvetvorby
-
Reprodukční soustavu (potřebný jak pro tvorbu spermií a vajíček, tak pro správný vývoj plodu)
Schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU
Vitamín A (retinylpalmitát, retinyl-palmitát, retinyl-acetát)
Pokud je v jedné dávce alespoň 120 μg vitaminu A, tak lze tvrdit:
-
Přispívá k udržení normálního stavu sliznic
-
Přispívá k udržení normálního stavu pokožky
-
Přispívá k udržení normálního stavu zraku
-
Přispívá k normální funkci imunitního systému
-
Podílí se na procesu specializace buněk
-
Přispívá k normálnímu metabolismu železa
Nás ovšem dnes zajímají především jeho kosmetické vlastnosti. Retinol brání stárnutí pleti díky tomu,
že podporuje tvorbu kolagenu a elastinu v pleti, navíc podporuje obnovu buněk pokožky. Při pravidelném
používání pak dochází ke zlepšení textury pleti a zpevnění jejích kontur. Redukuje výskyt pigmentových
skvrn a pokožce zajištuje dostatečnou hydrataci. Ovšem pozor, po aplikaci se doporučuje pleť chránit
i prostředky s SPF faktorem před slunečním zářením. V kosmetických přípravcích se většinou využívá spíše
ester vitamínu A a kyseliny palmitové, tzv. Retinyl palmitát, který je výrazně stabilnější. Až při aplikaci
na pleť a následném vstřebání se změní v retinol.
Retinol v potravinách
V potravinách rostlinného původu se retinol nevyskytuje, ale ovoce a zelenina jsou dobrým zdrojem provitaminu
A.
Nejbohatší zdroj provitamínu A:
-
ovoce (meruňky, melouny a mango)
-
zelenina (zeleniny hlávkový salát a kořenová petržel, mrkev, rajčata)
-
v obohacovaných jedlých tucích
Jednorázový příjem 500 mg vitaminu A u dospělého člověka způsobí bolení hlavy, silnou únavnost, nevolnost
a kožní problémy, které odezní do 36 hodin. Retinol je velmi citlivý na působení světla, kyslíku a teploty.
Při zpracování potravin jeho ztráty dosahují až 50 %.
Veškeré další informace a klinické studie byly odstraněny na základě Nařízení EU ...
Na základě nařízení EU č. 432/2012 nesmíme u produktů uvádět žádná zdravotní tvrzení, která by odkazovala
na jejich léčivé účinky či mohla jen vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku bylin, vitálních
hub. Ony bylinky a houby se používají stovky let a pomohly miliónům lidí. Nesmíme již uvádět ani
vědecké výzkumy s prokázanými účinky bylin, hub, pokud se nejedná o farmaceutickou firmou registrovaný
lék. Původní informativní texty jsme tedy přizpůsobili platné legislativě. U produktů mnoho informací
nenajdete, neboť nesmíme ani uvádět či propojovat pro více informací dostupné zdroje ...