Riboflavin
Riboflavin (lactoflavin) je jeden z vitamínů v B-komplexu. Všechny vitamíny ze skupiny B jsou ve vodě rozpustné (nemohou se ukládat v organismu) a napomáhají přeměně potravy (sacharidů) na energii (glukózu) ...
Jsou nezbytné pro zdraví jater, kůže, vlasů a očí a podporují zdraví nervové a kardiovaskulární soustavy.
Riboflavin a uvolnění energie
Vedle produkce energie působí riboflavin jako antioxidant a napomáhá ochraně organismu před negativním
vlivem volných radikálů. Ty mohou poškozovat buněčnou DNA a podílí se na procesu stárnutí, stejně jako
na rozvoji mnoha zdravotních obtíží (rakovina, kardiovaskulární onemocnění). Riboflavin organismus potřebuje
také na to, aby dokázal vitamíny B6 a B9 převést do využitelné podoby. Je důležitý i pro růst a produkci
červených krvinek.
Vyvážená strava většinou pro zajištění dostatečné hladiny ribolavinu stačí. I tak ale může dojít ve výjimečných
případech ke vzniku jeho deficitu.
Nedostatek riboflavinu se projevuje:
-
Únavou
-
Problémy s trávením
-
Popraskanými koutky úst
-
Fialovým a oteklým jazykem, hlasivky
-
Šupinatěním kůže, mazotokem
-
Důležitý pro tvorbu nových buněk (zdravá pokožka, vlasy a nehty)
-
Na celkovém metabolismu organismu (ovlivňuje energetické přeměny v organismu)
-
Únavou očí, spojivky
Schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU
Vitamín B2 (riboflavin)
Pokud je v jedné dávce alespoň 0,24 mg vitaminu B2, tak lze tvrdit:
-
Přispívá k normální činnosti nervové soustavy
-
Přispívá k udržení normálního stavu sliznic
-
Přispívá k udržení normálních červených krvinek
-
Přispívá k udržení normálního stavu pokožky
-
Přispívá k udržení normálního stavu zraku
-
Přispívá k normálnímu metabolismu železa
-
Přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem
-
Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání
-
Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu
Ve spojení s dalšími živinami je vitamín B2 nezbytný pro správný zrak (šedý zákal).
Riboflavin a zdroj potravin
Vzhledem k faktu, že vitamín B2 je rozpustný ve vodě, organismus si jej neukládá a nevyužitý vitamín
B2 odchází z organismu pryč močí. Díky své rozpustnosti je důležité ho tělu neustále dodávat.
Doporučená denní dávka vitamínu B2 je 1,6 mg, jakékoliv vyšší množství je bez užitku vyloučeno.
-
Pivovarské kvasnice
-
Mandle
-
Vnitřnosti
-
Celozrnné produkty
-
Divokou rýži
-
Houby
-
Mléčné výrobky
-
Zelená zelenina (brokolice, růžičková kapusta)
-
Mléko
Nezapomínejte mléko skladovat bez přístupu světla. Při skladování již v šeru je úbytek vitamínu B2
cca 30-50%, zatímco na světle je úbytek až 90%.
Veškeré další informace a klinické studie byly odstraněny na základě Nařízení EU ...
Na základě nařízení EU č. 432/2012 nesmíme u produktů uvádět žádná zdravotní tvrzení, která by odkazovala
na jejich léčivé účinky či mohla jen vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku bylin, vitálních
hub. Ony bylinky a houby se používají stovky let a pomohly miliónům lidí. Nesmíme již uvádět ani
vědecké výzkumy s prokázanými účinky bylin, hub, pokud se nejedná o farmaceutickou firmou registrovaný
lék. Původní informativní texty jsme tedy přizpůsobili platné legislativě. U produktů mnoho informací
nenajdete, neboť nesmíme ani uvádět či propojovat pro více informací dostupné zdroje ...