Latinský název: řasa Haematococcus pluvialis
Přispívá:
Astaxantin je oranžovo-červené barvivo patřící mezi karotenoidy (pigmentované fytochemikálie), které
se hojně vyskytují v rostlinách, bakteriích, řasách a mnoha živých organismech. Je silný antioxidant,
6000x silnější než vitamin C. Má imunomodulační účinky (mohou i lidé s autoimunitním onemocněním).
Působící mechanismy na organismus dle epigenetiky
-
Antioxidační působení
Astaxantin má schopnost bránit poškození buněk a tkání volnými radikály (neutralizuje
jak volné radikály kyslíku, jak i peroxylové a superoxidové radikály). Jeho antioxidační vlastnosti se
projevují v mnoha oblastech. Astaxantin dokáže zmírňovat poškození svalové tkáně následkem intenzivní
zátěže, což je proces, v němž hrají důležitou roli právě volné radikály, ale chrání před nimi i beta buňky,
které ve slinivce produkují inzulin, ledvinovou tkáň, neurony v mozku či oční sítnici. Velkou výhodu má
astaxantin i v tom, že s volnými radikály tvoří velmi stabilní sloučeniny. Je proto v ochraně před volnými
radikály mnohem efektivnější než například jiné karotenoidy, které ho třeba předčí svou absolutní silou.
-
Imunomodulační působení
Astaxantin přispívá k normální aktivitě a schopnosti rychlého množení širokého spektra imunitních
buněk, což s sebou přináší i zvýšenou odolnost (respirační zdraví).
-
Epigenetické působení
Ataxantin dokáže pomocí specifických chemických reakcí ovlivňovat aktivitu genů, které se podílejí na
vzniku celé řady obtíží.
Veškeré další informace a klinické studie byly odstraněny na základě Nařízení EU ...
Na základě nařízení EU č. 432/2012 nesmíme u produktů uvádět žádná zdravotní tvrzení, která by odkazovala
na jejich léčivé účinky či mohla jen vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku bylin, vitálních
hub. Ony bylinky a houby se používají stovky let a pomohly miliónům lidí. Nesmíme již uvádět ani
vědecké výzkumy s prokázanými účinky bylin, hub, pokud se nejedná o farmaceutickou firmou registrovaný
lék. Původní informativní texty jsme tedy přizpůsobili platné legislativě. U produktů mnoho informací
nenajdete, neboť nesmíme ani uvádět či propojovat pro více informací dostupné zdroje ...
Botanický popis
Astaxantin je barvivo ze skupiny karotenoidů. Stejně jako ostatní karotenoidy
jde o sloučeninu obsahující 40 atomů uhlíku střídavě spojených jednoduchými a dvojnými vazbami. Tato struktura
specifickým způsobem odráží světlo, což způsobuje výrazné zbarvení. V přírodě se obvykle vyskytuje ve
sloučeninách s bílkovinami, například v mase lososů či v krunýři humra, nebo v esterech, tedy ve sloučeninách
s mastnými kyselinami, jako třeba v mikrořasách Haematococcus pluvialis. Astaxantin nepatří mezi esenciální
živiny (ty, které je nutno přijímat potravou), vzhledem k výrazným pozitivním účinkům na organismus však
jeho popularita doplňku stravy výrazně vzrůstá.
Výskyt
Astaxantin se nejčastěji vyskytuje v některých druzích řas, najdeme jej však i v mase živočichů, které
je zbarveno do oranžova (losos, humr, krevety). Astaxantin je možné syntetizovat i uměle, účinnost toho
z přírodních zdrojů je však mnohem vyšší.
Historie
Jako doplněk stravy se astaxantin využívá od roku 1999, přičemž k tomuto účelu se získává nejčastěji z
mikroskopické řasy Haematococcus pluvialis.