Latinský název: Inulin
Lidové názvy: Čekanka
Čeleď: hvězdnicovité a zvonkovité
Sbíraná část: kořen
Přispívá:
Inulin je jemný bílý prášek bez chuti a bez zápachu. Chemicky je to dlouhá řada molekul fruktózy (jednoduchého
cukru podobného glukóze).
Schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU
Inulin
-
K udržení normálního stavu trávení a vyprazdnování. Dostatečný příjem vede k úpravě konzistence i
pravidelnosti stolice
-
Přispívá k růstu přátelských střevních bakterií
Často používá při přípravě jídel pro diabetiky (cukrovkáře) jako náhražka za glukózu (citlivost tkání
k inzulínu).
Veškeré další informace a klinické studie byly odstraněny na základě Nařízení EU ...
Na základě nařízení EU č. 432/2012 nesmíme u produktů uvádět žádná zdravotní tvrzení, která by odkazovala
na jejich léčivé účinky či mohla jen vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku bylin, vitálních
hub. Ony bylinky a houby se používají stovky let a pomohly miliónům lidí. Nesmíme již uvádět ani
vědecké výzkumy s prokázanými účinky bylin, hub, pokud se nejedná o farmaceutickou firmou registrovaný
lék. Původní informativní texty jsme tedy přizpůsobili platné legislativě. U produktů mnoho informací
nenajdete, neboť nesmíme ani uvádět či propojovat pro více informací dostupné zdroje ...
Botanický popis
Inulin se využívá jako probiotikum. Nejčastěji je získáván z kořene čekanky,
je i v cibulovinách, topinamburech či artyčoku. Velké množství najdete v kořeni pampelišky, ale také v
cibulovinách, jako je česnek a cibule. Inulin je polysacharid patřící do skupiny fruktanů, který
u rostlin z čeledi hvězdicovitých a zvonkovitých nahrazuje škrob jako zásobní látku.
Ve střevě se chová jako rozpustná vláknina. Protože bakteriální enzymy ho dokáží rozštěpit, inulin je
zdrojem energie pro symbiotické střevní bakterie, má prebiotický efekt.
Tradiční užití
Bývá zpracován do jemného prášku, který nemá žádnou chuť ani vůni. Po požití prochází vrchním trávicích
traktem beze změny, až v tlustém střevě je štěpen enzymy a jeho části se stávají „potravinou“ pro „hodné“ střevní
bakterie, tím podporuje naše zdraví, a to nejen to střevní. Pro nás nemá žádnou výživnou hodnotu,
nemá tedy žádné kalorie.