Latinský název: Radix paeoniae Alba, kořen
Čínský název: Sheng Bai Shao
Lidové názvy: Pivoňka
Čeleď: pivoňkovité (Paeoniaceae)
Sbíraná část: kořen
Přispívá:
Schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU
Pivoňka mléčnokvětá (Radix paeoniae alba)
-
Zdraví žen - menopauzální komfort
Pivoňka mléčnokvětá, využívá se její podzemní část, tedy kořen. Podle TCM vyživuje, harmonizuje a změkčuje
játra, chrání jejich Yin, podporuje krvetvorbu
(noční pocení, suchá kůže, šeroslepost, lámavé nehty, poruchy menstruace, obtíže podžebří). Výživou
pomáhá ukotvit stoupající jaterní Yang. Spolu s větvičkou skořice (Gui Zhi) skvěle harmonizuje vyživující
a ochrannou Qi, tedy vnitřní a vnější části organismu. Kořeny se vykopávají a sbírají koncem léta a na
podzim.
Veškeré další informace a klinické studie byly odstraněny na základě Nařízení EU ...
Na základě nařízení EU č. 432/2012 nesmíme u produktů uvádět žádná zdravotní tvrzení, která by odkazovala
na jejich léčivé účinky či mohla jen vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku bylin, vitálních
hub. Ony bylinky a houby se používají stovky let a pomohly miliónům lidí. Nesmíme již uvádět ani
vědecké výzkumy s prokázanými účinky bylin, hub, pokud se nejedná o farmaceutickou firmou registrovaný
lék. Původní informativní texty jsme tedy přizpůsobili platné legislativě. U produktů mnoho informací
nenajdete, neboť nesmíme ani uvádět či propojovat pro více informací dostupné zdroje ...
Botanický popis
Pivoňka mléčnokvětá, tento druh pivoňky roste v Asii a Evropě. Jedná se o vytrvalou
rostlinu, která může dorůst do výšky až 80 cm a má velké červené, bílé nebo fialové květy. Nejdůležitější
však je masivní rozvětvený kořen. Kořeny se sbírají v létě a na podzim, a to nejčastěji z rostlin 4−5
let starých. Kořen je v Číně používán cca 1800 let, tedy od dob Hanovy dynastie. Po sběru je kořen očištěn,
na chvíli vařen ve vodě a následně sušen na slunci.
Obsahové látky
-
monoterpenové glykosidy (paeoniflorin, benzoylpaooniflorin, albiflorin R1, vicianosid, lacioflorin aj.)
-
taniny (galotonin), terpenoidy, éterické složky, kyselina galická, kyselina acetylsalycilová, fenolické
sloučeniny (kyselina ferulická)