Fosfor
Druhý nejhojnější minerál v lidském organismu ...
Po vápníku je fosfor (chemická značka P, Phosphorus) druhým nejčastějším
minerálem v těle. Organismus jej potřebuje z mnoha důvodů, například pro filtrování odpadu a opravu tkání
a buněk. Většina lidí získá dostatek fosforu ze stravy. Častějším problémem je dokonce nadbytek fosforu,
nežli jeho nedostatek. Onemocnění ledvin nebo konzumace nedostatku vápníků může způsobit rozvoj nadbytku
fosforu.
Fosfor nebezpečný cévám jako cholesterol
Jisté zdravotní problémy (diabetes, alkoholismus), nebo léky (antacida) mohou způsobit příliš nízkou hladinu
fosforu v těle. Příliš vysoké hladiny fosforu mohou způsobit zdravotní komplikace (srdeční choroby, bolest
kloubů, únavu). Fosfor v nadbytku může být pro lidské tělo nebezpečný a může vést až k citelnému
poškození našich cév. S cholesterolem má
fosfor skutečně mnoho podobných rysů. V obou případech se jedná o látku, která se vyskytuje v živých
organismech zcela přirozeně a v přiměřeném množství je potřebná a užitečná. Obě látky v nadbytku
škodí cévám.
Cholesterol cévy ucpává, fosfor snižuje jejich pružnost!
Nadbytečný fosfor tvoří v těle komplexy s vápníkem, které se usazují do cévní stěny. Céva tak
postupně ztrácí svoji pružnost a není schopna plnit funkci elastického nárazníku mezi srdcem a tkáněmi.
Tuhou cévou se krev prožene velkou rychlostí a jen minimálně zbržděnými pulzy naráží do periferních tkání.
Ztráta plynulosti krevního toku
zhoršuje přenos kyslíku.
Fosfor udržuje zdravé kosti
Fosfor udržuje zdravé a silné kosti, účastní se produkce energie a podporuje pohyb svalů.
Dále napomáhá:
-
Budovat silné kosti a zuby
-
Filtrovat odpad z ledvin
-
Určit, jak tělo ukládá a využívá energii
-
Růstu, zachování a opravě tkání a buněk
-
Využít vitamín B a D a minerály (jód,
hořčík a zinek)
-
Při svalových kontrakcích
-
Usnadní nervové vzruchy
-
Ulevit od bolesti svalů po fyzické aktivitě
Většina jídel fosfor obsahuje. Obvykle jídla, která jsou bohatá na bílkoviny, jsou také bohatá na fosfor.
Patří mezi ně maso a drůbež, ryby, mléčné produkty, ořechy a semínka a fazole, vedle toho celozrnné produkty,
brambory, česnek, sušené ovoce a sladké perlivé limonády.
Nadměrné množství fosforu
-
V organismu plynou jistá rizika (tvrdnutí orgánů a měkkých tkání). Snižuje také schopnost efektivně
využívat ostatní minerály (železo, vápník, hořčík, zinek).
Společně s vápníkem mohou ve svalech způsobovat ložiska minerálů.
Nedostatek fosforu
-
Může mít za následek bolesti kloubů či kostí, ztrátu chuti k jídlu, podrážděnost či úzkosti, únavu.
Veškeré další informace a klinické studie byly odstraněny na základě Nařízení EU ...