Psyllium
Psyllium rozpustná vláknina pěstovaná podle pravidel ekologického zemědělství. Napomáhá k normální funkci vylučování nestrávených zbytků potravy z našeho organismu ...
Psyllium je přírodní látka, která je získávána z vyčištěných obalů semen indického
jitrocele. Je skvělým zdrojem vlákniny, která napomáhá k řádnému vylučování nestrávených
zbytků potravy z našeho organismu. Navozuje pocit sytosti při hubnutí. Nedráždí stěny žaludku i
střev a je velmi citlivá k celému trávícímu ústrojí. Je to unikátní doplněk stravy, zvyšuje denní spotřebu
vlákniny.
Co je Psyllium?
Jedná se o rozemleté osemení jitrocele indického (plantago ovata). Nejčastěji se vyskytuje v Indii, kde
jej tradiční indická ajurvédská medicína využívá již více než 2000 let. Obsahuje velké množství rozpustné
vlákniny a tím má schopnost vázat vodu. Má nízkou kalorickou hodnotu.
Jeho užívání je vhodné při redukčních dietách a na zlepšení trávení. Dokáže po několika dnech navodit
správnou hustotu stolice a není návykové. V trávicím traktu zvětšuje až 40 x svůj objem. Vzniklý gel pohlcuje
nadbytečnou tekutinu a nabobtnáním s mechanickou silou odsouvá z trávícího traktu škodlivé látky. Tyto
látky jsou ve střevech gelem absorbovány a tak se snižuje jejich kontakt se sliznicemi.
Psylium a jeho využití
-
Snížení tělesné hmotnosti
Při konzumaci nalačno zbavuje pocitu hladu, vyvolává pocit nasycení a neobsahuje žádné cukry.
Má vysoký obsah rozpustné vlákniny a tím zabraňuje ukládání přebytečných tuků v těle. Organismus díky
vláknině funguje efektivně, že z potravy vstřebává všechny potřebné živiny a nepotřebné zbytky potravy
jsou vyplavovány pryč, tím podporuje správné vyprazdňování.
-
Optimální vyprazdňování
Dochází ke zvětšení objemu stolice, jejímu změkčení, zvýšení pohybu střeva za den a snížení celkového
času, po který se potrava nachází ve střevním traktu.
-
Hladina krevního cukru
Vláknina zpomaluje vyprazdňování žaludku, částečně brání přístupu trávicích enzymů k trávenině a tím zpomaluje
trávení a vstřebávání živin. Výsledkem je, že hladina krevního
cukru se po jídle zvyšuje postupně a není ani potřeba tak velkého množství inzulínu. Hladina cukru
v krvi by měla být důsledně sledována.
-
Hladiny cholesterolu v krvi
Podílí se na normální funkci hladiny cholesterolu celkového
a LDL
„špatný cholesterol“. Neprojevily se významné účinky psyllia na HDL („dobrý cholesterol“), nebo na triglyceridy.
-
Interakce s léky, bylinnými doplňky
Produkty obsahující psyllium mohou posunout čas vyprazdňování a snížit absorpci některých léků, bylin,
doplňků, vitamínů a minerálů. Doporučuje se užívat je v jinou dobu než psyllium, aby se minimalizovala
případná interakce (například jednu hodinu před nebo několik hodin po užití psyllia).
Psyllium může ovlivňovat také další léčiva, jako antikolaguanty, antidepresiva, prostředky proti dně,
protizánětlivé přípravky, diuretika, salicyláty, tetracykliny (širokospektrá bakteriostatická antibiotika),
nitrofurantoin (chemoterapeutikum močových cest), inzulín, lithium, dioxin. Před užíváním psyllia by se
měli pacienti poradit se svým lékařem. Může být třeba upravit dávkování užívaných léků.
Může být ovlivněna také absorpce vápníku, železa, zinku a vitamínu
B12, zejména při užívání nadměrných dávek psyllia. Psyllium může být příležitostně užíváno také s
ostatními projímadly. Psyllium a chitosan užívané společně mohou zvýšit vylučování tuku ve stolici.
Užívání a doporučení
Psyllium v tekutině nabobtná a vytváří hustý gel. Psyllium v tekutině několikanásobně zvětší svůj objem
(až 40x), proto je nutné pro správný účinek zvýšit příjem tekutin, minimálně na 2 l denně. Psyllium by
se nejlépe mělo užívat ráno nalačno alespoň 30 minut před jídlem. Tímto způsobem dochází k nejefektivnějšímu
pročišťování. Psyllium se užívá minimálně 1 hodinu před nebo 2-4 hodiny po případném užitím léků nebo
doplňků stravy.
Rozmícháme ½ - 2 čajové lžičky psyllia ve sklenici vody nebo jiné tekutiny (čaje, šťávy, džusu). Ihned
vypijeme, nečekáme až psylium nabobtná. Poté je vhodné psyllium ještě zapít další sklenicí nápoje. Psyllium
je neutrální chuti, můžeme jej přidávat také např. do jogurtu, polévek.
Veškeré další informace a klinické studie byly odstraněny na základě Nařízení EU ...