Latinský název: Chlorella pyrenoidosa
Lidové názvy: Chlorella
Čeleď: Chlorellaceae
Sbíraná část: jednobuněčné řasy
Přispívá:
Existuje celá řada poddruhů chlorell, které se obvykle odvozují od země jejich původu. Mezi ty nejznámnější
patří chlorella vulgaris, která obsahuje jednoznačně nejvíc aminokyselin. Díky svým z nutričním hodnotám
se řadí Chlorella mezi superpotraviny. Její bohatě zelená barva pochází z chlorofylu, zeleného barviva,
kterého má ze všech rostlin na světě nejvíce.
Schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU
Chlorella (Chlorella pyrenoidosa)
-
Vitalita - energie - tonus
-
Imunita - energie
-
Přirozená obranyschopnost
-
Normální funkce střevního traktu
-
Mikrobiální rovnováha střev
-
Antioxidant
-
Normální činnost jater
-
Pročištění
-
Normální činnost srdce a cév
Chlorella pro člověka představuje jeden ze zdrojů vitamínů, minerálů a stopových prvků, bílkovin a esenciálních
aminokyselin, je jedinečným komplexním přípravkem. Pomáhá udržovat normální střevní funkci, podporuje
růst střevní mikroflóry, zklidňuje střevní stěnu při podráždění. Podporuje metabolismus a trávicí systém,
blahodárně ovlivňuje funkci jater. Přispívá k odstraňování toxických a nežádoucích látek z těla.
Veškeré další informace a klinické studie byly odstraněny na základě Nařízení EU ...
Na základě nařízení EU č. 432/2012 nesmíme u produktů uvádět žádná zdravotní tvrzení, která by odkazovala
na jejich léčivé účinky či mohla jen vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku bylin, vitálních
hub. Ony bylinky a houby se používají stovky let a pomohly miliónům lidí. Nesmíme již uvádět ani
vědecké výzkumy s prokázanými účinky bylin, hub, pokud se nejedná o farmaceutickou firmou registrovaný
lék. Původní informativní texty jsme tedy přizpůsobili platné legislativě. U produktů mnoho informací
nenajdete, neboť nesmíme ani uvádět či propojovat pro více informací dostupné zdroje ...
Botanický popis
Chlorella je jednobuněčná smaragdově zelená sladkovodní řasa a objevila se na
zemi v období prekambia, tedy před 2,5 miliardami let. Objevena ovšem byla až v roce 1890 dánským mikrobiologem
M. W. Beijerinckem. Po druhé světové válce začalo její intenzivní studování v Americe na Stanfordském
výzkumném ústavu. V roce 1951 se do výzkumů zapojilo i Japonsko a zahájilo pěstování a sběr chlorelly,
tedy komercionalizace. Muselo se také ovšem přijít na to, jak nejlépe získat účinné látky z chlorelly,
tedy „rozbít“ její stěnu, dezintegrovat ji.
Chlorela je pěstována v teplém podnebném pásu, nejvíce v Taiwanu. Vyžaduje čistou mineralizovanou vodu
i dostatek světla k fotosyntéze.
Obsahové látky
Snad nejznámější a jedinečnou součástí chlorelly je chlorellový růstový faktor, který byl izolován Dr.
Fujimakim z Japonska. Tento faktor, podobně jako jiné růstové faktory, podporuje buňky, jejich dělení
a sebeobnovu tkání.
-
Proteiny, 18 aminokyselin včetně esenciálních, které si tělo nedokáže vyrobit, RNA, DNA, chlorofyl ...
-
Vitamíny C, skupiny B, E, A
-
Minerály (železo, vápník, draslík, hořčík)
-
Sporopollein, který se nachází v buněčné stěně a váže toxický materiál