Latinský název: Schizandra chinensis, Chinese Mongolavine
Čínský název: Wu Wei Zi
Lidové názvy: Schizandra
Čeleď: klanopraškovité (Schizandraceae)
Sbíraná část: plod
Přispívá:
Schizandra považována za jeden z nejsilnějších aktivátorů vůbec. Malé dávky mají na organismus povzbudivé
účinky. Velké dávky působí sedativně. Ovlivňuje činnost CNS, normalizuje únavu a optimalizuje
rekonvalescenci. Normalizuje ostrost vidění, adaptaci očí na červené světlo a sluch, schopnost soustředění
a koncentraci ...
Schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU
Klanopraška čínská (Fructus schisandrae)
-
Adaptogen - stres
-
Antioxidant
-
Normální trávení a funkce jater, pročištění
-
Normální funkce dýchacího systému
-
Tonikum - podpora mentální pohody
Veškeré další informace a klinické studie byly odstraněny na základě Nařízení EU ...
Na základě nařízení EU č. 432/2012 nesmíme u produktů uvádět žádná zdravotní tvrzení, která by odkazovala
na jejich léčivé účinky či mohla jen vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku bylin, vitálních
hub. Ony bylinky a houby se používají stovky let a pomohly miliónům lidí. Nesmíme již uvádět ani
vědecké výzkumy s prokázanými účinky bylin, hub, pokud se nejedná o farmaceutickou firmou registrovaný
lék. Původní informativní texty jsme tedy přizpůsobili platné legislativě. U produktů mnoho informací
nenajdete, neboť nesmíme ani uvádět či propojovat pro více informací dostupné zdroje ...
Botanický popis
Klanopraška čínská je označovaná též jako schizandra. Její
domovinou je Čína, Japonsko a jižní Sachalin. Je ji možno pěstovat i u nás, je totiž mrazuvzdorná. Jedná
se o pnoucí rostliny, levotočivou liánu. Má plody, které mají výraznou kyselou chuť. Wu Wei Zi, v překladu
znamená "ovoce 5 chutí", má své pevné místo v tradiční čínské medicíně více než 2000 let. Pět základních
chutí - sladká, slaná, hořkou, kyselou a pikantní. Říká se, že všechny tyto chutě odpovídají lidským orgánům:
Sladká - slezina, Slaná - ledviny, Hořká - srdce, Kyselá - játra, Pálivá -plíce.
Obsahové látky
-
redukující sacharidy
-
alkaloidy, estery mastných kyselin
-
flavonoidy, glykosidy, tanniny, lignany (schizandrin, deoxyschizandrin, schizandrol…)
-
fytosteroly, vonné silice, vitamín C a E, minerály
Pro zvyšování imunity jsou zde přítomny schizandrin a gomisin. U schizandrinu jsou dokázány antivirové
a antioxidační vlastnosti.
Užití
Kyselé plody se nejčastěji využívají sušené na přípravu čajů, výluhů či se zpracují na marmeládu.
Nežádoucí účinky
Nedoporučuje se dětem, těhotným a kojícím ženám. Při překročení dávky může člověk pociťovat nevolnost
a nechutenství. Jiné nežádoucí účinky nejsou známy.