Latinský název: Perilla frutescens
Čínský název: Zi Su
Lidové názvy: Perila, perilla, basilic japonais
Čeleď: hluchavkovité (Lamiaceae)
Sbíraná část: list
Přispívá:
Schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU
Perila křovitá (Perilla frutescens)
-
Normální funkce dýchacího systému
Veškeré další informace a klinické studie byly odstraněny na základě Nařízení EU ...
Na základě nařízení EU č. 432/2012 nesmíme u produktů uvádět žádná zdravotní tvrzení, která by odkazovala
na jejich léčivé účinky či mohla jen vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku bylin, vitálních
hub. Ony bylinky a houby se používají stovky let a pomohly miliónům lidí. Nesmíme již uvádět ani
vědecké výzkumy s prokázanými účinky bylin, hub, pokud se nejedná o farmaceutickou firmou registrovaný
lék. Původní informativní texty jsme tedy přizpůsobili platné legislativě. U produktů mnoho informací
nenajdete, neboť nesmíme ani uvádět či propojovat pro více informací dostupné zdroje ...
Lidová medicína
V Evropě je tato rostlina známá především v homeopatii. Podává se při dně vyvolané poruchou látkové výměny
kyseliny močové. V čínské medicíně se používají listy perily k respiračnímu zdraví a při obtížích hlavy.
V lidovém léčitelství se ujalo využití perily v terapii vysušení (způsobuje zvýšené pocení), v úlevě
spasmů a různých křečí trávicího ústrojí a dýchací trubice ...
Botanický popis
Perila je trvalá bylina rostoucí do výšky někdy až 100 cm. Stonek rostliny je chlupatý, čtverhranný. Listy
jsou zelené s růžovým nádechem na rubu, protistojné, oválné, zoubkaté, 8-12 cm dlouhé, 5-9 cm široké se
špičatým koncem a dlouhým řapíkem. Květy jsou drobounké, fialové, vyrůstají na koncích větviček a objevují
se od srpna do září. Plodem je asi 2 mm velký, šedohnědý schizokarp. Semena jsou jemná, oválná a tvrdá
s rozličnými barvami.
Perilla pochází původem z Číny nebo Indie, kde se dodnes hojně vyskytuje v nadmořských výškách do 1 200
metrů nad mořem. Hlavními zemědělskými producentskými zeměmi perilly jsou Čína, Indie, Japonsku, Korea,
Thajsko a další východoasijské země. Rostlina však může růst a snáší mírná pásma Evropy a Severní Ameriky.
Obsahové látky
Perilla obsahuje v různé míře a v závislosti na způsobu extrakce a detekce luteolin, apigenin, scutellarin,
alfa-pinen, apigenin, isoegomaketon, perilla keton, safrol, quercetin, katechin, beta-sitosterol, beta-karoten,
citral, elemicin, limonen, linalool, karyophyllen, myristicin, menthol, perillen, fenylpropanoid, perillaldehyd,
dillapiol, kyselina rozmarynová, askorbová, alfa-kumarinová, benzoová, skořicová, protokatechinová a kávová.
Listy a plody perily obsahují vysoký podíl nenasycených mastných kyselin (zhruba 60% kyseliny alfa linolenové,
15% linolové a olejové), dále lignany, ligniny a anthokyany (např. malonylshisonin a shisonin).