Vláknina
Důležitá složka stravy, směs pro člověka nestravitelných nebo jen částečně stravitelných polysacharidů ...
Vláknina a trávení
Vláknina je typ polysacharidů, který se nachází především v ovoci, zelenině,
celozrnných potravinách a luštěninách. Skládá se z mnoha molekul monosacharidů, které tvoří dlouhé řetězce. Vláknina
"krmí" střevní bakterie, ale primárně neslouží jako zdroj energie nebo výživu pro tělo. Trávicí enzymy
lidského těla ji neumějí rozložit nebo ji rozkládají pouze omezeně, přesto je vláknina ve stravě
nezbytná. Asi nejčastěji se zmiňuje její schopnost působit proti zácpě. Podle doporučení by
měl dospělý jedinec přijmout 30 g vlákniny za den, realita je však jiná a průměrný Čech zkonzumuje
jen zhruba poloviční množství.
Potraviny obsahující vlákninu ale mají ještě více benefitů, mimo jiné napomáhají udržet zdravou tělesnou
hmotnost a snižovat riziko rozvoje diabetu, srdečních onemocnění a rakoviny střev. Jako vlákninu
označujeme tu část potravin rostlinné povahy, kterou tělo nedokáže strávit či absorbovat.
Na rozdíl od makroživin (tuky, bílkoviny, sacharidy), které tělo rozkládá, vstřebává a využívá, vláknina
projde trávicím ústrojím a organismus ji vyloučí.
Vlákninu lze rozdělit ve vodě:
-
Rozpustná
Vláknina rozpustná ve spojení s vodou utváří gelovitý materiál. Napomáhá snižovat krevní cholesterol a
hladinu krevního cukru. Rozpustnou vlákninu
najdeme v ovesných vločkách, hrášku, fazolích, jablcích, citrusových plodech, krvi, petrželi, lněných
semínkách a psylliu.
-
Nerozpustná
Vláknina nerozpustná podporuje optimální prostup stravy trávicím traktem a navyšuje objem stolice, tudíž
je její konzumace prospěšná v případě časté zácpy či nepravidelného vyprazdňování. Celozrnná pšeničná
mouka, otruby, ořechy, fazole a zelenina, jako je květák, zelené fazolky či brambory, jsou dobrými zdroji
tohoto typu vlákniny.
Většina potravin z rostlinné říše, jako jsou ovesné vločky či fazole, obsahuje oba typy vlákniny, množství
každého typu se však může v různých potravinách lišit. Abyste těžili z co největších množství benefitů,
konzumujte širokou škálu potravin s vysokým obsahem vlákniny.
Zdravá střeva bez odpadních látek
-
Optimalizuje pohyby střev
Díky tomu, že vláknina navyšuje váhu i objem stolice a zároveň ji mírně ředí, umožňuje její snazší průchod
přes střeva a úlevu od zácpy. V případě průjmů může zase vláknina pomoci stolici zahustit, protože absorbuje
vodu a dodává stolici objem.
-
Pro zdravá střeva
Dostatečný příjem vlákniny snižuje riziko vzniku hemeroidů a divertikulitidy (onemocnění tlustého střeva).
Část vlákniny navíc v tlustém střevě fermentuje, což může působit proti onemocněním střev.
-
Normalizuje hladinu cholesterolu
Rozpustná vláknina může snižovat celkový krevní cholesterol tím, že snižuje LDL
cholesterol, tedy „zlý“ cholesterol (nízkohustotní lipoprotein). Pozitivně ovlivňuje zdraví kardiovaskulární
soustavy i tím, že normalizuje krevní tlak.
-
Napomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.
U pacientů trpící diabetem může rozpustná vláknina zpomalovat vstřebávání cukru a vyrovnat
hladinu krevního cukru.
-
Zachování zdravé tělesné hmotnosti
Strava s vysokým obsahem vlákniny obvykle zasytí více než ta bez vlákniny, vydržíte po ní navíc déle sytí.
Na stejné množství mívá obvykle strava bohatá na vlákninu menší množství kalorií a i její konzumace typicky
zabere déle.
Veškeré další informace a klinické studie byly odstraněny na základě Nařízení EU ...