Latinský název: Ginger, (Zingiber officinale)
Lidové názvy: Zázvor
Čeleď: zázvorníkovité (Zingiberaceae)
Sbíraná část: kořen, oddenek
Přispívá:
Zázvor je skvělým zdrojem vitaminu C, hořčíku, draslíku, mědi a manganu.
Schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU
Zázvor lékařský (Zingiber officinale, oddenek)
-
Svaly
-
Tonus, vitalita, energie, únava
-
Normální hladina cukru v krvi
-
Normální činnost kardiovaskulárního systému
-
Normální trávení
-
Přirozená obranyschopnost - imunitní systém
-
Zdraví během cestování
-
Normální funkce cest dýchacích (nadýmání, větry)
-
Časné těhotenství
-
Metabolismus sacharidů
Konzumuje-li se v podobě horkého čaje, uvolňuje se ze zázvoru gingerol a proteáza, které prohřívají organismus
a optimalizuje krevní oběh.
Veškeré další informace a klinické studie byly odstraněny na základě Nařízení EU ...
Na základě nařízení EU č. 432/2012 nesmíme u produktů uvádět žádná zdravotní tvrzení, která by odkazovala
na jejich léčivé účinky či mohla jen vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku bylin, vitálních
hub. Ony bylinky a houby se používají stovky let a pomohly miliónům lidí. Nesmíme již uvádět ani
vědecké výzkumy s prokázanými účinky bylin, hub, pokud se nejedná o farmaceutickou firmou registrovaný
lék. Původní informativní texty jsme tedy přizpůsobili platné legislativě. U produktů mnoho informací
nenajdete, neboť nesmíme ani uvádět či propojovat pro více informací dostupné zdroje ...
Botanický popis
Zázvor je rostlina, která se využívá staletí pro své antibakteriální vlastnosti
...
V Asii je zázvor pro své medicínské a kulinářské vlastnosti oblíbený po tisíce let. Římští obchodníci
přivezli zázvor z jihovýchodní Asie do Evropy, kde se ve středověku stal hitem. Byl velmi drahý, ale i
přes to oblíbený pro své léčebné vlastnosti. Král Jidřich VIII. používal zázvor například proti moru.
Španělští objevitelé jej přivezli do Jižní Ameriky a Mexika, odkud se začal dovážet zpět do Evropy v 16.
století. Dnes jsou největšími producenty zázvoru Jamajka, Indie, Fidži, Indonésie a Austrálie.
Čerstvý kořen zázvoru je oblíbený pro svoji chuť i nutriční vlastnosti. Typická je pro
něj pronikavá vůně a unikátní chuť spojující v sobě kyselé tóny s citrusy. Organický prášek ze zázvoru
je vhodnou alternativou, která si ve zmraženém stavu zachovává své vlastnosti až po dobu jednoho roku.
Při koupi zázvoru si dejte pozor, aby byl kořen pevný, jemný a bez plísně.
Užití
Zázvor je skvělým kořením do polévek, omáček, marinád a mnoha dalších pokrmů, od pečených
jablek po stir-fry zeleninu. Využívá se i pro čaj, a to nejen pro svoji chuť, ale hlavně léčebné vlastnosti.