Latinský název: Vaccinium vitis-idaea
Lidové názvy: Brusinka obecná, kyselinka, kalina, kalinka, brusinka, červená borůvka
Čeleď: vřesovcovité (Ericaceae)
Sbíraná část: plod, list
Přispívá:
Brusinka je velice oblíbená díky svému širokému využití v lékařství, ale i při
zpracování v potravinářství, jako příloha k divočině, na vaření marmelád a kompotů. Listy rostliny se
využívají ve formě nálevu ze sušených listů na urologické čaje.
Schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU
Brusnice brusinka (Brusinka obecná, Vaccinium vitis-idaea, Airelle baie)
-
Normální funkce močové soustavy
-
Přirozená obranyschopnost - odolnost
-
Normální stav kostí a kloubů
-
Působí jako antioxidant
Veškeré další informace a klinické studie byly odstraněny na základě Nařízení EU ...
Na základě nařízení EU č. 432/2012 nesmíme u produktů uvádět žádná zdravotní tvrzení, která by odkazovala
na jejich léčivé účinky či mohla jen vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku bylin, vitálních
hub. Ony bylinky a houby se používají stovky let a pomohly miliónům lidí. Nesmíme již uvádět ani
vědecké výzkumy s prokázanými účinky bylin, hub, pokud se nejedná o farmaceutickou firmou registrovaný
lék. Původní informativní texty jsme tedy přizpůsobili platné legislativě. U produktů mnoho informací
nenajdete, neboť nesmíme ani uvádět či propojovat pro více informací dostupné zdroje ...
Botanický popis
Brusinka obecná je nízký keřík. Kožovité listy, na lícové straně lesklé a tmavě
zelené a na rubové světlé s hnědými tečkami, to jest "poznávací znak" brusinky. Brusnice oplývá na jaře
hroznovitým květenstvím, ze kterého se postupně vyvinou lesklé červené bobule. Plodem jsou brusinky o
průměru 5 až 8 mm. Jsou jedlé, kyselé a nahořklé.
Původ a rozšíření
Brusince obecné se daří výtečně v nadmořských výškách do tisíce metrů. Klimaticky jí nejvíce vyhovuje
mírné pásmo a nalezneme jí tedy převážně v lesích střední a severní Evropy, Asie a Ameriky. Díky jejím
mrazuvrdorným schopnostem přesahuje její výskyt mnohdy i za polární kruh.
Účinné látky
Hlavní účinnou látkou brusnice brusinky je arbutin, množství antioxidantů, flavonoidů,
kyselin, vitaminu A, vitaminu B5, vitaminu C, vitaminu E. Z minerálů hořčík, železo, vápník,
draslík, fosfor, sodík, chrom, jód. Dále tato rostlina obsahuje například třísloviny, díky
kterým má její bobule charakteristickou svíravou chuť. Za zmínku stojí též obsah hořčíku, který má protikřečové
působení.
Pěstování
Brusinka obecná vyžaduje přiměřenou vláhu, kyselou půdu a polostinné stanoviště. Při dodržení těchto tří
specifik jí lze pěstovat i v malém květináči. Sklizně sladce trpkých červených bobulí je možno se dočkat
dvakrát ročně a to poprvé na konci května a podruhé na přelomu září a října, kdy jsou plody chutnější.
Tradiční dávkování
V léčitelství se z brusnice brusinky využívá nejvíce její plod a list. Nejhojněji se s listy brusinky
lze setkat zejména v čajových směsích. Příprava nálevu s co nejvyšším obsahem účinných látek je ovšem
problematická. Zvýšenou teplotou, tedy varem, se eliminuje funkce tříslovin, které jsou žádoucí pro své
protiprůjmové působení.
TIP: Macerát
15 gramů nadrcených listů brusinky přelít 500 mililitry studené vody, přidat 15 mililitrů
vinného octa a ponechat deset hodin louhovat. Užívá se po jídle čtyřikrát denně po sto mililitrech. Tento
výluh má desinfekční, protizánětlivé a protiprůjmové účinky. Prakticky stejný účinek má jemný prášek z
usušených bobulí brusinky. Malá špetka se podává třikrát denně po jídle.
List brusinky lze připravit i následujícím způsobem: list necháme macerovat ve studené vodě alespoň 8h,
poté přivedeme k varu a ihned odstavíme. Další způsob přípravy je méně efektivní, ale za to nejrychlejší
a sice, 2 čajové lžičky zalijeme 1/4 l vroucí vody, necháme odstát a vypijeme.
U p o z o r n ě n í
Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám. Maximální doba používání jsou 2 měsíce bez přerušení, ale pouze
4 měsíce v roce.