Latinský název: Myrciaria dubia
Lidové názvy: bobule Berry Camu, camu-camu Negro, Camocamo, Myrciaria paraensis
Sbíraná část: plod
Přispívá:
Exotická vitamínová bomba!
Camu camu obsahuje až 30-50x více vitamínu C, než oranžový pomeranč.
Schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU
Camu camu (Myrciaria dubia)
-
Přispívá k normálnímu respiračnímu zdraví
-
Přispívá k normální duševní a fyzické výkonnosti (únava, vyčerpání)
-
Přispívá k normální činnosti cév (ucpání)
-
Podpora imunitního sytému - antioxidant
Důležitý je i pro vstřebávání minerálů. Zvyšuje vstřebávání železa a přispívá k normálnímu využití
vápníku a fosforu.
Veškeré další informace a klinické studie byly odstraněny na základě Nařízení EU ...
Na základě nařízení EU č. 432/2012 nesmíme u produktů uvádět žádná zdravotní tvrzení, která by odkazovala
na jejich léčivé účinky či mohla jen vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku bylin, vitálních
hub. Ony bylinky a houby se používají stovky let a pomohly miliónům lidí. Nesmíme již uvádět ani
vědecké výzkumy s prokázanými účinky bylin, hub, pokud se nejedná o farmaceutickou firmou registrovaný
lék. Původní informativní texty jsme tedy přizpůsobili platné legislativě. U produktů mnoho informací
nenajdete, neboť nesmíme ani uvádět či propojovat pro více informací dostupné zdroje ...
Lidová medicína
V lidové medicíně států Jižní Ameriky se camu camu doporučuje k podpoře aktivity imunitního systému jako
antioxidant. Na světě je camu camu nejvíce proslavena jako "vitamínová bomba", což je zapříčiněno
vysokým obsahem vitaminu C, a proto je camu camu doporučována pro zdraví cév, vstřebávání železa, kardiovaskulární
zdraví a krevní oběh.
Botanický popis
Camu camu (Myrciaria dubia) je strom, který
se dorůstá do 5m výšky. Je to huňatý stálezelený stromek, na první pohled připomínající křoví. Stonek
je kulatý, hnědý a listy camu camu jsou zelené a lesklé. Plody se rostou ve shlukách, podobně jako třešně.
Velikostně jsou ovšem větší. Camu camu plody jsou zbarvené, především do červené, žluté někdy až bílé
barvy. Ovoce je dužnaté a hodně kyselé. Kyselost je znakem vysokého obsahu vitamínu C.
Původ a rozšíření
Domovem pro camu camu je Jižní Amerika, konkrétně amazonské deštné pralesy a zaplavené oblasti. V Americe
je camu camu velmi známé jako vitaminová bomba. Dnes se dováží i do Evropy, tak jen doufejme, že zevšední
i u nás.
Účinné látky
V porovnání s plodem pomeranče na váhu obsahuje camu camu 30-50x více vitaminu C, 10x více železa, 2x
více fosforu, 3x více vitaminu B3 a 2x více vitaminu B2. Dále je v camu camu obsažen beta-karoten, flavonoidy,
mastné kyseliny, gallová a ellagová kyselina, sodík a bílkoviny (nejvíce zastoupeny aminokyselinami valinem,
leucinem, serinem).
Pěstování
O Camu camu není známo, že by se pěstovalo v Evropě. Je jistě náročné na podmínky, už jen pro to, že jeho
domovinou jsou amazonské deštné pralesy.
TIP: Pro plné využití prášku camu camu je vhodné užívat 3x denně malou lžičku rozmíchanou
ve vodě, džusu či šťávě. Je známo, že plody Myrciaria budia jsou přidávány i do zmrzlin a dření. Jedna
čajová lžička vydá vitamínu C za zhruba 0,5kg balení citrónů.